A GINOP projekt indulása

AZ MTA ATOMKI ÖRÖKSÉGTUDOMÁNYI LABORATÓRIUMÁNAK KIÉPÍTÉSE – FELKÉSZÜLÉS AZ E-RIHS SZEREPRE – GINOP-2.3.3-15-2016-00029

 

A jelen projekt keretében be kívánunk szerezni egy automatizált grafitizáló berendezést a szerves régészeti minták még tisztább, jól reprodukálható előkészítésére. A hamvasztott csontok (a kollagén kiégése miatt) hagyományos AMS módszerrel nem mérhetők, ezeknél a szervetlen bioapatitból mérnek C-14 kort. Ennek előkészítéséhez elengedhetetlen egy karbonát-feltáró egység. A régészeti szempontból fontos csontmintáknál a pontos eredményekhez stabilizotóp-mérések is szükségesek, melyekhez egy speciális minta-előkészítő berendezést kell beszereznünk.

A projekt másik pillére egy világszínvonalú analitikai-képalkotó eszközpark összeállítása, amely széles mérettartományban ad információt a vizsgált tárgyakról. A kulturális örökség tárgyainak vizsgálatánál az első lépés az optikai képalkotás. Erre a célra egy digitális, 3D mikroszkóp beszerzését tervezzük, mely a képen túl kvantitatív információt nyújt a tárgyon lévő struktúrák méretéről, nemcsak horizontális, hanem vertikális skálán is, pl. vésetek, felületről kiemelkedő díszítő elemek mélységéről, illetve vastagságáról. A gyorsítós elemanalitikát kiválóan kiegészíti a beszerzendő mikro-XRF berendezés, hiszen tárgytól és mérendő elemtől függően vagy az egyik, vagy a másik az optimális. A kulturális örökség tárgyainál gyakran lényeges szempont, hogy az alkalmazott technika roncsolásmentes legyen. A nanoskálán is informatív hagyományos elektronmikroszópia ezért sokszor nem használható. A beszerezni kívánt, világszínvonalú AirSEM berendezés viszont natív formában képes elvégezni a minták analízisét. Így, a már meglévő berendezéseinkkel együtt, egy olyan eszközparkot alakítunk ki, amely nemzetközi szinten is az élvonalba tartozik.

A fenti terveket partnereink igényeit is figyelembe véve állítottuk össze, hiszen a kulturális és természeti örökség vizsgálata multidiszciplináris kutatás, ahol a természettudományos vizsgálati módszerek egyre inkább elfogadottak. Kiváló kapcsolatokat ápolunk mind hazai, mind külföldi szakemberekkel. További szempont a már rendelkezésre álló, főként az intézet gyorsítóira alapozott technikákhoz való illeszkedés. Leletek, műtárgyak vizsgálatánál fontos, hogy a különböző technikák egy helyen legyenek elérhetők, hiszen a tárgyak mozgatására sokszor korlátozottak a lehetőségek. A fejlesztéssel az E-RIHS partnerségen belül is kiemelkedő laboratóriumot hozunk létre, méltán várhatjuk, hogy nemzetközileg még inkább elismert pozíciót tudunk kivívni e területen.

Időtartam: 2017. január 2. – 2019. december 31.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.